Nov 5, 2010

Summa summarum

Aaaah, leto za nama... Vrvrelo je od aktivnosti. Košnica informacija nije lenjo uživala u suncu i prepuštala solarnim aktivnostima da diktira njen bioritam.


Posle omanje petnaestolemike dobili smo novog starog direktora javnog servisa. Bez mrkonjićevskog entuzijazma moraćemo, podstaknuti srpskim mentalitetom, (sa par meseci zakašnjenja) čestitati ustoličenje Tijanića na mesto koje je i do sada pridržavao. Sa žalom što ceo događaj nije propraćen sa više pompe; i što formalni okvir tako svečarskog trena nije obeležen na nekom prepoznatljivom i za Servis definišućem mestu poput, recimo, Avalskog tornja.

Očekujemo dalji rast i progres Servisa, jer na kraju krajeva to očekuju i izvesne delegacije iz Nemecke koje su nam u kratkoj poseti ukazale na značaj sveze demokratije i rada državnog, a nezavisnog servisa (ma, koliko voleli Nemce, daleko više poštujemo akreditacije Bundestaga - ko više zna o demokratiji od Nemaca).


S reizborom kormilara mogu da budu sigurni u održavanje kursa plovidbe, ne samo sevenjačke jake ekonomije


...i još o letu


Gravitacija zemlje snažno favorizuje okrugli oblik. U vodi, na zemlji, u vazduhu, jurilo se za loptom. Oči naše okrugle su se vrtele prateći sportske sekcije. Reprezentacija je jedna, sportovi mnogi. Patriotizam ispoljen kroz grebanje glasnih žica i kidanje nervne strukture obezbeđuju ujedinjenu ciljnu grupu kojoj je daleko lakše podići.


Kao da i ekonomsko propagandni blok dobije kredit kod auditorijuma, pa počnu da smislene sadržaje zamenjuje jarkim bojama. Reklame sa devojkama u usponu i jarke, hipnotišuće, boje postaju norma za moderan prenos sportskog sadržaja. Po neki "generalni sponzor" koji je "omogućio prenos ovog programa" prigrli titulu značkonošca i zaslužnog za mogućnost uživanja u ujedinjavanju pod istom zastavom. (Istina je, doduše, da su retki primeri takvog jedinstva prisutni na ovim prostorima- pored već pomenutog, jedino još duh rata i poziv na odbranu nacioma nas slažu u zbijene redove.)


Sreću zbog pobeda i tugu zbog poraza zajedno delimo, iako neki dobijaju emotivnu ili "moralnu" satisfakciju, a drugi čekove sa nekim, grdnim, nulama. Sve se to nekako svede na isti imenitelj. Drugi sadržaji (bez kulture je daleko neobaveznije) bivaju pomereni za lestvicu niže, a pitanja od gorućeg značaja i ne izgledaju tako gorljiva.


...u susret jeseni


"Kao da je leto bilo samo san". Infantilno vreme svih oprosta je za nama. Stižu nam poskupljenja. Odavno nečuvene nestašice "osnovnih" namirnica (šta li će bezube babe i pogureni dedaci raditi bez mleka) vraćaju u centar interesovanja javnosti zakone o zaštiti potrošača i kontroli monopolističkih položaja. Istraživački timovi novinara i pravne službe će imati pune noge posla. Potrebno je pokriti ovaj silni region zvani Srbija, jer kad se dignu "kuka i motika" biće o čemu da se izveštava i piše. Sindikati i stranke igraju igru "kukavice" u okupljanju narodnih masa na bojkot vlasti, a to je san svakog žurnaliste, kolumniste i izveštača koji želi da svojom analizom prodre u srž socijalnih poteškoća.